Aardperen zijn mysterieuze knolletjes, die groeien onderaan een zonnebloem-achtige plant. Leuk om in de tuin te hebben – maar je kunt ze ook kopen bij de groenteboer. Je kunt ze schillen, dan krijg je een mooie witte soep, maar ik boen ze liever stevig af met een schoon schuursponsje: dat schillen is me eigenlijk te veel werk. De soep wordt dan wat donkerder, maar dat maakt voor de smaak niks uit – in tegendeel zelfs!
- 500 gram topinambour (aardpeer)
- 1 liter bouillon
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- slagroom
- peper en zout
- olie om in te frituren
- beetje peterselie om te versieren
Boen de topinambours goed af onder de kraan en snij ze in stukken. Snij van één stuk topinambour flinterdunne plakjes en leg die apart.
Snipper de ui. Verhit wat olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui. Knijp de knoflook erbij. Doe de stukken topinambour erbij en bak ze eventjes aan.
Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat een half uurtje koken, tot de stukken topinambour zacht zijn.
Pureer de soep, breng op smaak met peper en zout.
Verhit de olie en frituur de dunne plakjes topinambour tot ze knapperig zijn.
Schep de soep in borden, doe er een beetje slagroom in. Leg de gefrituurde stukjes erop, knip wat peterselie boven het bord en zet gauw op tafel.
Geef een reactie