Zo’n dag dat het onafgebroken lijkt te regen. Zo’n dag dat je eigenlijk een vest aan had moeten hebben op kantoor. Dat je collega’s afzonderlijk van elkaar zeggen: “het had vandaag eigenlijk 22 graden moeten zijn. Het is 16”. (Waar halen ze die kennis vandaan?) Zo’n dag dat je je deadline haalt, maar de opluchting wegblijft. Dat je twee bekers snoeptomaatjes koopt bij de HEMA in plaats van chocola, vanwege project klein maatje M. Zo’n dag dat je alleen sms-contact hebt met je dochter die haar eerste schooldag heeft voor 2 Gymnasium, maar vandaag vanwege co-ouderschap bij je ex is. Zo’n dag waarop je eerder die nacht wakker bent geworden van een ijzige windvlaag door het open raam – die moet voortaan ’s nachts dus weer dicht – en dat je het gakken van de ganzen hoort, hoog in de nachtelijke lucht, op weg naar het zuiden. Het geluid van weer een vervlogen zomer. Het geluid van de weemoed. Zo’n dag dat je het kantoor verlaat met een lege maag en die twee bekers koude snoeptomaatjes nog in je hand. Dat je natgeregend thuiskomt en denkt: ‘Waarom staat er in hemelsnaam een koude salade op het weekmenu?’ Zo’n dag dat je de tuindeur voor de kat openhoudt en dat hij je aankijkt met een blik van: ‘Ben jij helemaal besodemieterd?’, zich beledigd omdraait en mokkend in de buurt van de warme droger gaat liggen, die het niet droog te krijgen beddengoed onder handen aan het nemen is.
En dat je dan de grill van de oven aanzet, met een klap een braadblik op het aanrecht zet, de tomaatjes erin gooit, er een scheutje olijfolie bij flikkert, plus een klein scheutje balsamico-azijn en een scheutje agavesiroop. Dat je het onder de gril zet, braaf je salade maakt en mokkend opeet. En dat je daarna die heerlijk geurende gegrilde tomaatjes in een pan giet en met wat water en een klein handje basilicumblaadjes met de staafmixer omtovert tot een goddelijke fluwelen tomatensoep. Zo eentje waarvan je na een paar happen opeens herinnert: ‘Oh ja, het wordt altijd weer ander weer’. ‘En morgen komt dochterlief alweer thuis’. En dat je dan haar souvenirtje ziet die ze van vakantie met ex heeft meegenomen: je favoriete chocoladereep van Lindt, die met crème brulee. En dat je die alsnog helemaal in zijn geheel opeet, zodat het ook calorisch tenminste een verloren dag is geweest.
Fluwelen soep van geroosterde snoeptomaatjes – in een handomdraai.
- 500 gram snoeptomaatjes (kleine romatomaatjes)
- Scheutje olijfolie, scheutje balsamico-azijn en scheutje agavesiroop of honing (of snufje suiker)
- 1 kippe- of groentebouillonblokje
- Handje basilicumblaadjes
- 500 ml water
Zet de grill van oven aan. Doe tomaatjes met olie, azijn en siroop of honing in een braadslee of ovenschaal; schudt even om. Zet tien minuten onder de grill, of tot de tomaatjes gegrild en uit elkaar gespat zijn. Doe de tomaatjes met het bijbehorende vocht in een pan, voeg 500 ml water toe plus basilicum en zet de staafmixer erop. Mix lang om een glad geheel te krijgen; door het roosteren en de olijfolie krijg je daarmee een superzachte soep. Zet op met bouillonblokje, laat drie minuten koken en eet jezelf warm.
Geef een reactie